“哲人席”第三十七期:Kant's Idea of a World Republic(康德的世界共和理念)

发布者:李震发布时间:2017-12-05浏览次数:13

主讲人:Thomas Pogge,耶鲁大学哲学和国际事务雷特纳讲座教授,耶鲁大学全球正义研究中心主任。

主持人:樊和平,东南大学人文学院教授,江苏省社会科学院副院长,博士生导师。

讲座时间:12月13日(周三)18:30—20:30

讲座地点:九龙湖校区人文学院五楼学术会议中心

主讲人简介:

Thomas Pogge教授,师从约翰•罗尔斯,于1983年在哈佛大学获得哲学博士学位。目前为美国耶鲁大学(Yale University)哲学和国际事务雷特纳讲座教授和全球正义研究中心主任(2008-),挪威奥斯陆大学(Oslo University)自然心灵研究中心研究主任(2007-),英国中央兰开夏大学(University of Central Lancashire)职业道德中心政治哲学教授(2007-),挪威科学院院士(1996-)等。Pogge教授还是众多学术组织的成员,并担任很多著名学术杂志的编辑委员会委员。研究方向为伦理学、社会哲学和政治哲学,尤其关注世界贫困人口及其公共健康、非法经济流、气候变暖等全球正义问题。

讲座内容摘要:

Throughout history, international relations have been pervaded by coercion: by war and the threat of war as well as by economic oppression and blackmail. This unhappy tradition is very likely to end in this third millennium. It will end either through a catastrophic war that will end human civilization or through the transition to a new international order in which conflicts are resolved without coercion, through the impartial adjudication of just rules. Such a new international order is not so difficult to imagine, as we already have geographically limited federal systems such as the European Union. But such an order is extremely difficult to achieve worldwide because of the constraints it would impose upon the world's great powers (US, China, Russia). How, it at all, might such a new international order be brought about?

东南大学“哲人席”论坛是东南大学人文学院哲学与科学系发起的一个人文学科基础理论研究的公共学术交流平台,致力于学术思想的论争与交融。

联系人:刘作liuzuo2013@126.com   何浩平hehaoping@163.com

主办单位:东南大学人文学院哲学与科学系

道德发展研究院全球文明与道德发展研究中心